Sisustusarkkitehtuuria, koordinointia ja putkeen mennyt valaistus 

Euroopan johtava saniteettituotteiden valmistaja Geberit muutti suunnittelemiimme tiloihin keväällä 2021. Vantaan Ylästöön valmistunut uudisrakennus Lumijälki 2 oli oiva valinta suuria toimistoneliöitä, varastotilaa sekä showroomin tarvitsevalle Geberitille, joka asettui kiinteistön toiseksi pääkäyttäjäksi pitkällä vuokrasopimuksella. 

Mittava projekti alkoi keväällä 2020. Vastasimme käyttäjän tilaamana urakan sisustussuunnitelmasta, jonka ohjenuorana hyödynnettiin kansainvälisen konsernin visuaalista ohjetta. Suunnittelimme tiloihin pintamateriaalit, kiinto- ja irtokalusteet, työympäristön layoutin sekä valaistuksen. Inventoimme vanhojen tilojen irtokalusteet ja hyödynsimme niitä mahdollisuuksien mukaan. Sisustussuunnitelmien lisäksi olimme apuna myös AV-ja vihersuunnitelmien kanssa, sekä irtokalusteiden ja muuton kilpailutuksessa, hallinnassa ja koordinoinnissa.

Uudisrakennuksen uudenkarheille pinnoille valitsimme suuria keraamisia laattoja ja kulutusta kestäviä tekstiilejä. Visuaalisen ohjeen mukaan toteutetussa neuvotteluhuoneiden valaistuksessa on huomioitu Geberitin liiketoiminta pilke silmäkulmassa: LED-valaistus on asennettu aukileikattujen viemäriputkien sisään. Vähäeleisen linjakkaissa tiloissa yllätykselliset putkivalaisimet erottuvat edukseen tyylikkäänä yksityiskohtana. Puun ja nahkan luonnolliset pinnat tuovat lämpöä sekä kontrastia harmaisiin sävyihin, ja neuvotteluhuoneissa lähes koko seinän peittävät akustiikkamateriaalit tuovat harmoniaa myös tilojen äänimaailmaan. 

Kestävät arvot vaikuttivat projektissa joka suunnalta. Geberitin oma liiketoiminta nojaa YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin, ja tuotteiden valmistusprosesseissa huomioidaan veden ja energian kulutuksen lisäksi myös sosiaalinen vastuu. Lumijälki 2 -hankkeen suunnittelussa ja toteutuksessa otettiin huomioon Vantaan kaupungin ympäristötavoitteet, joilla tähdätään luonnonvarojen käyttämiseen harkitusti ja vastuullisesti hyvinvointia ja kestävää kehitystä edistävällä tavalla. Oma osaamisemme tuli tarpeeseen kalusteita ja materiaaleja valitessa, jotta sekä rakennuksen että asiakkaamme ympäristötavoitteet tulivat huomioiduksi. 

Kestävästi toteutetut tilat käyttäjien tarpeiden mukaan.

Pääomasijoitusyhtiö Vaaka Partnersin toimitilat kokivat kokonaisvaltaisen uudistuksen ja saivat arvokkaan, brändiä tukevan ilmeen. Tilojen käyttäjiä osallistettiin työpajatyöskentelyllä sekä verkkokyselyllä, josta ilmenivät tarpeet toiminnalliselle ja tunnelmalliselle työympäristölle.

Kyselyyn vastanneet toivoivat tilojen henkivän viihtyisyyttä ja yhteisöllisyyttä. Tiloihin valittiin lämpimiä, tummiakin sävyjä ja luonnonmateriaaleja tuomaan pehmeyttä. Huolellisesti suunniteltu ja säädettävä valaistus on tärkeässä roolissa tuomassa tunnelmaa pohjoisen sijaintimme vaihtelevissa valo-olosuhteissa. Mukavat lounge-kalusteet kutsuvat istahtamaan työkavereiden kanssa, ja akustoivat pinnat kuten ääntä vaimentava lattiamateriaali pitävät huolen siitä etteivät keskustelun äänet häiritse muiden työntekoa.

Työtiloilta toivottiin käytännöllisyyttä ja tilojen rauhoittamista keskittymistä vaativalle työlle, sekä tiloja pienille, muutaman henkilön tapaamisille. Tilat pysyvät siisteinä kun kaikelle tarpeelliselle on järjestetty selkeä säilytyspaikka. Työpisteiden valaistus suunniteltiin niin, että jokainen pystyy itse säätämään työpisteensä valaistusta mieleisekseen.

Kohteessa säilytettiin paljon vanhoja hyväkuntoisia kalusteita, kuten esimerkiksi työpöydät, tuolit ja kaapistot. Käytöstä poistettavat kalusteet ja irtomatot kierrätettiin Pa-Ri materian kautta. Uusien kalusteiden ja materiaalien valinnassa panostettiin korkeaan laatuun, ajattomuuteen sekä vastuullisiin ja ekologisuuden huomioiviin valmistajiin.

Pandemiatilanne toi myös uudenlaisia ratkaisuja Vaaka Partnersin tiloihin. Käsien pesu ja desinfiointi järjestettiin työntekijöiden ja vierailijoiden helposti saataville, ja ilmanvaihtoa parannettiin esimerkiksi liikeilmaisimin, jolloin ilmamäärät suunnataan niihin tiloihin joissa kulloinkin on ihmisiä.

Sujuvan suunnittelija- ja urakoitsijayhteistyön myötä projekti saatiin valmiiksi tehokkaasti suunnitellussa aikataulussa.

Klassista tyyliä ja modernia oivaltavuutta

A-lehdet tarvitsivat tilat, jotka huokuvat suuren mediatalon luonnetta sekä työntekijöille että kaikille tiloissa kävijöille. Tiiviissä yhteistyössä asiakkaan kanssa uudistimme asiakasneuvottelutilat, ravintolan ja johdon neuvottelutilat. Erityistä huolta pidimme siitä, että asiakkaan toiveet klassisen tyylikkäästä ja modernin oivaltavasta tilankäytöstä näkyivät myös lopputuloksessa.

Ajatonta tyyliä ainutlaatuisessa kiinteistössä

Eläkevakuutusyhtiö Varman toimitilakiinteistössä Salmisaaressa oli pitkäaikaisen vuokralaisen jäljiltä tyhjää tilaa, joka käyttötarkoituksen muutoksella sekä ulkoasun päivityksellä yhtenäistettiin luontevaksi osaksi jo osin remontoitua kiinteistöä.

Noin 1500 m2 kokoisella muutosalueella purettiin ja rakennettiin uudestaan lähes kaikki väliseinät sekä alakatot. Aiemmin työterveyshuollon käytössä olleisiin tiloihin rakennettiin 17 neuvotteluhuonetta sekä yksi koulutustila, joiden nimeämiseen löytyi inspiraatiota ympäröivästä merimaisemasta.

Edustavat kokoustilat lisäävät tilojen käytettävyyttä, ja ne palvelevat uutta vuokralaista muunmuassa tämän päivän vaatimusten mukaisella talotekniikalla. Kestävät ja laadukkaat materiaalit henkivät luonnollisuutta ja arvokkuutta, joka sopii upealla paikalla sijaitsevan, ainutlaatuisen kiinteistön henkeen.

Kokonaisvaltaisesti ympäristöarvoista ja suomalaisuudesta viestivä tilakonsepti tuo luonnon keskelle asfalttiviidakkoa

LähiTapiola Rahoituksen tilat Aviapoliksessa olivat sellaisenaan tulleet tiensä päähän niin toiminnallisuudeltaan kuin kapasiteetiltaankin. Tilat kaksinkertaistavan laajennuksen yhteydessä katsottiin sopivaksi toteuttaa myös vanhan puolen uudistus. Aloitimme tilaprojektin työympäristökyselyillä, joilla kartoitimme ensin johdon ja sitten koko henkilöstön näkemyksiä työn tekemisestä, toimintamalleista ja eri tiimien tarpeista. Myös pandemiatilanteen tuomat haasteet ja oivallukset olivat tärkeässä roolissa kyselyissä, joiden tulokset antoivat meille selkeät lähtökohdat tilojen toiminnallisuuden suunnittelulle: etä- ja läsnätyön yhdistäminen, akustiset ratkaisut ja työrauhan takaaminen, sekä yhdessä viihtyvän työporukan houkuttelu takaisin toimistolle.

Kotimaisen yrityksen vihreä arvomaailma toimi innoittajana tilojen visuaalisuuden suunnittelussa. Konseptin kantavana teemana on matka ”skutsista Stadiin”, joka näkyy eri alueiden värimaailmoissa, lasiseinien teippausten kuva-aiheissa ja neuvotteluhuoneiden nimissä. Henkilökunnan sisäänkäynti aukeaa rentoon lounge-tilaan ja keittiöön, joissa kuusimetsän vihreys kutsuu rentoutumaan iltapäiväkahville. Työtiloissa kulkiessa peltomaisema muuttuu järvestä heijastuvaan turkoosiin, merellisen Helsingin syviin sinisiin ja lopulta asiakastiloihin, joissa LähiTapiola Rahoituksen liiketoimintaan viittaava kiiltävä auto kiitää öisen kaupungin kadulla.

Jaetut vihreät arvomme ovat läsnä myös materiaali- ja kalustevalinnoissa. Suosimme kotimaisia suunnittelijoita ja kalustetoimittajia, ja perehdyimme tarkasti valitsemiemme materiaalien valmistukseen sekä kierrätykseen; esimerkiksi lasiseinäteippauksissa on käytetty PVC-vapaata kalvoa. Projektin hiilijalanjälkeä pienensi myös vanhojen kalusteiden ja pintojen hyödyntäminen kaiken uusimisen sijaan.

Hyvässä hengessä sujunut pitkä ja opettavainen projekti saatiin yhteistyöllä onnistuneeseen lopputulokseen, josta sekä asiakas että tekijät voivat olla ylpeitä!

Toimiva monitilatoimisto Kampissa

Vuonna 2018 teimme tilasovitukset kahteen toimistokohteeseen, ja vertailimme niiden soveltumista rahoitusyhtiö Vauraus Suomi Oyj:n tarpeisiin. Kampissa sijaitseva tila alustavine suunnitelmineen valikoitui sopivimmaksi, ja lähdimme muodostamaan tiloja monitilatoimiston periaattein.

Kompakteissa toimitiloissa kullekin toiminnolle on oma sijaintinsa ja toimisto- sekä asiakastilat ovat selkeästi erilliset. Yhtenäisyyttä ja rentoa tunnelmaa tuovat viihtyisät aulatilat ja työkahvila sekä työntekoa tukeva taukotila. Neuvotteluhuoneiden toimiva äänieristys ja yksityisyys herättävät luottamusta, ja vahvasti läsnä oleva taide tuo tiloihin tyyliä sekä arvokkuutta.

“Tilat ovat toimineet erinomaisesti ja niitä on kehuttu kovasti. Projekti sujui hyvin ja teidän kanssanne oli ilo toimia!”

Tiiviillä yhteistyöllä tarpeenmukaiseen lopputulokseen

Microsoft-ratkaisuja ja pilvipalveluita tarjoava asiantuntija- ja koulutusyritys Sulava oli kasvanut vanhan toimiston kapasiteettia suuremmaksi. Tarpeena oli toimisto jossa olisi tilaa paitsi kaikille työntekijöille, myös koulutustiloille jotka aiemmin sijaitsivat eri rakennuksessa.

Tulimme mukaan projektiin kun työmaa oli jo käynnissä. Suunnittelimme tiloihin pintamateriaalit, valaistuksen, kiinto- ja irtokalusteet sekä opasteet ja teippaukset. Sulavan tilat toteutettiin monitilatoimiston periaatteilla: erilaiset tilat tukevat yksilö- ja ryhmätyöskentelyä, antavat mahdollisuuden vetäytymiseen sekä tarjoavat puitteet tiiviin porukan yhdessäololle. Viihtyisyyttä luotiin kodinomaisella kohdevalaistuksella ja löhöilykelpoisilla sohvilla.

Työpajassa perehdyimme Sulavan brändiin ja siihen, miten sitä voisi tuoda esille tiloissa. Lopputulemana toteutettiin vertaansa vailla oleva opaste- ja teippauskokonaisuus joka viestii yrityksen ilmettä ja henkeä, ja on samalla funktionaalinen: koulutustiloihin ei saisi nähdä sisään, mutta ikkunoita ei kuitenkaan haluttu täysin peittoon.

Teimme projektia Sulavan kanssa tiiviissä yhteistyössä, olimme remontin arjessa mukana ja valvoimme asennuksia varmistaaksemme että kaikki sujuu suunnitellusti alusta loppuun.

”Yhteistyö Kakadun kanssa toimi sulavasti. Yhteydenpito oli tiivistä ja Kakadu piti meidät hyvin perillä siitä mitä missäkin vaiheessa tapahtui ja pääsimme vaikuttamaan sopivissa määrin toimiston suunnitteluun. Uusi toimistomme kuvastaa hyvin meidän yritystä ja henkilökuntamme sekä koulutuskeskuksen asiakkaat ovat viihtyneet paremmin kuin hyvin uusissa tiloissa. Iso kiitos kaikille mukana olleille!”

– Suvi Kolehmainen, Growth Hacker / Sulava

Viihtyisä työympäristö tukee yrityksen identiteettiä ja arvoja

Lähdimme ratkomaan Santanderin positiivista ongelmaa: se oli kasvanut sellaisella vauhdilla, että vanhojen tilojen seinät tulivat vastaan. Tilauudistukselle oli siis tarvetta. Samalla asiakas halusi sitouttaa henkilökuntaansa vielä paremmin ja nostaa työnantajaprofiiliaan tekemällä työympäristöstä houkuttelevampi.

Suunnittelu aloitettiin tiiviillä yhteistyöllä asiakkaan johdon kanssa. Suunnitelmien edetessä projektiin sitoutettiin myös tiimien esimiehet. Suunnittelua ohjasi myös vahvasti Santanderin yritysilme, identiteetti ja arvot.

Lopputuloksena oli suuri toimitilauudistus, jossa vastasimme kaikesta aina tilasuunnittelusta kalustekilpailutukseen, muuttoaineistoihin ja asennusten valvontaan. Projektista syntyi pitkäaikainen kumppanuus, jonka aikana olemme suunnitelleet Santanderille uusia tiloja.

Tehokkaampaa tiimityöskentelyä ja toiminnallisuutta

Saimme Digitalistilta toimeksiannon parantaa henkilöstön keskinäistä vuorovaikutusta tilauudistuksella. Uusilta tiloilta toivottiin viihtyisyyttä, näyttävyyttä, toimivuutta ja yhdessä tekemisen henkeä.

Siksi osallistimme asiakkaan henkilöstöä suunnitteluun ja selvitimme, miten tiimit toimivat sekä mitä henkilöstö odottaa työtiloilta. Ratkaisu suunniteltiin näiden toiveiden mukaan.

Uusissa tiloissa tiimit ovat lähempänä toisiaan, osittain samoissa avotiloissa. Työtehtävien monimuotoisuutta tuettiin tiimi-, vetäytymis- ja testaustiloilla. Toiminnallisuuden toteutumista vahvistettiin tarpeisiin mukautuvalla kalustuksella.

Asiakas- ja taukotiloissa panostettiin näyttäviin kalusteisiin, materiaaleihin ja valaistukseen. Kokonaisuus viimeisteltiin uniikeilla teippauksilla.

Kahvilatunnelmaa työympäristöön

Suunnittelimme Outotecin toimitiloihin toimistokahvilan ja lounge-tilan, jotka lisäävät työyhteisön keskinäistä vuorovaikutusta sekä tuovat vaihtelua sekä yksilö- että ryhmätyön tekemiseen.