Muotoiluhanke: Kalliomäki
Palvelumuotoilukokonaisuus hankesuunnittelun tueksi
Palvelumuotoilukokonaisuus hankesuunnittelun tueksi
Suunnittelimme ja toteutimme kattavan palvelumuotoilukokonaisuuden Pirkkalan Kalliomäen hankesuunnitelman tueksi. Ensisijaisena tavoitteena oli kerätä ja analysoida suunnitteilla olevan oppimisympäristön tulevilta käyttäjiltä lähtötietoja. Kerättyjen tietojen avulla luotiin tilayhteyskaavio, tilaohjelma ja tilavaatimusluettelo, jotka integroitiin osaksi hankesuunnitelmaa.
Muotoiluhanke toteutettiin tiiviissä yhteistyössä hankesuunnitteluryhmän kanssa, johon kuuluivat kunnan päättäjät, rakennuskonsultit sekä arkkitehtitoimiston edustajat ja Kakadun palvelumuotoilijat. Yhteistyö mahdollisti monialaisen näkemyksen ja asiantuntemuksen hyödyntämisen projektin eri vaiheissa.
Keskeisenä tarkoituksena oli tuottaa käyttäjälähtöisiä tietoja KVR-urakan kilpailutukseen ja myöhempää arkkitehtisuunnittelua varten. Lähtötiedot kerättiin iteratiivisen palvelumuotoiluprosessin avulla, johon sisältyi käyttäjien osallistaminen, tietojen jatkuva validointi ja palautekyselyjen hyödyntäminen. Tiedonkeruu jaettiin seuraavaan neljään vaiheeseen: Kartoitus ja kuvaus, Tutki ja kiteytä, Ideoi ja unelmoi, Yhteenveto.
Käyttäjäryhmät koostuivat Kalliomäen alueen tulevan oppimis- ja palveluympäristön yksiköistä, joita olivat opetushenkilökunta, varhaiskasvatus, kirjasto- ja nuorisopalvelut, ruoka- ja puhtauspalvelut, taide- ja kulttuuripalvelut ja oppilashuolto.
Osallistujat pääsivät aktiivisesti tuomaan esille oman yksikönsä tarpeita ja toiveita tulevaan oppimisympäristöön. Kerätyt tiedot analysoitiin ja koottiin tilayhteyskaavioksi yhteistyössä arkkitehtisuunnittelun kanssa. Palvelumuotoiluprosessin iteratiivinen luonne ja jatkuva tiedon validointi varmistivat suunnittelun etenemisen oikeaan suuntaan ja käyttäjäystävällisten ratkaisujen kehittämisen.
Projektin onnistumisen mittareina käytettiin palautekyselyä, minkä tuloksilla hienosäädimme prosessia ja tuimme käyttäjien osallistumiskokemusta. Kalliomäen oppimisympäristön palvelumuotoilukokonaisuus osoittautui onnistuneeksi tuottaen merkittäviä käyttäjälähtöisiä lähtötietoja hankesuunnitelman tueksi.