Uudet, tyylikkäät tilat modernisoidussa toimistotalossa

Pohjoismaisen kiinteistöyhtiö SBB:n työympäristömuutos käynnistyi yrityksen muuttaessa uusiin toimitiloihin Helsingin vehreälle puistokadulle osoitteeseen Bulevardi 7. Kiinteistöissä juuri toteutettu mittava saneeraus vastasi arvokkaan tyylinsä säilyttäneenä, mutta täydellisesti modernisoituna toimistotalona SBB:n odotuksiin uudesta toimitilasta. Työympäristön tavoitteena oli tyylikäs, kutsuva, moderni ja skandinaavinen tunnelma, jossa tilat henkivät vakautta, luotettavuutta ja pitkäjänteisyyttä.

Suunnitteluvaihe aloitettiin työpajatyöskentelyllä. Asiakkaallemme tyypilliseen ketterään tapaan koko henkilöstö pääsi vaikuttamaan ja ideoimaan virtuaaliseen työpajaan, jossa kirkastimme toiveita tilojen toiminnallisuuksista ja ilmeestä pohjapiirustusta apuna käyttäen sekä ideoimme yhdessä miltä tilat voisivat näyttää ja millaisia tunteita ne voisivat herättää. Työpajan tuloksista saimme arvokasta tietoa tilankäyttäjistä ja heidän tarpeistaan.

Ilahduimme, että suunnitteluamme tuki laadukkaasti ja ympäristöarvoja huomioiden tehty kiinteistön peruskorjausurakka ja esimerkiksi perustason materiaaleiksi oli määritetty vähähiilisiä tuotteita. Samalla kestävyysnäkökulmalla teimme ajattomia ratkaisuja mm. pintamateriaalivalintojen kanssa ja yrityksen brändi-ilmettä toimme esiin helposti uusittavilla elementeillä. Käytännössä kaikki jo käytössä olevat irtokalusteet hyödynnettiin ja uudet irtokalustehankinnat tehtiin asiakkaalle sopivalla hankintamallilla ja tiiviissä yhteistyössä Blanco+ kanssa.

Mutkaton ja selkeä yhteistyö SBB:n ja muiden kumppaneiden kanssa sekä täsmällinen päätöksenteko varmisti projektin sujuvan ja hyväntuulisen etenemisen. Onnistuimme siinä mitä lähdimme tavoittelemaan: työympäristö on tyylikäs, kutsuva ja luottamusta herättävä sekä rento ja kotoisa.

Arvokas tunnelma rappukäytävästä toimitiloihin saakka

Helsingin kolmikulmassa sijaitseva, pitkäaikainen kiinteistökehityskohteemme Diana sai toimitiloihinsa kiinteistösijoitusyhtiö Siriuksen, jonka aikaisemmat tilat olivat jääneet pieniksi yhtiön kasvun myötä. Kakadun työympäristökehittäjät ottivat hoitaakseen sekä kiinteistön toimeksiannosta rakennusurakan että Siriuksen tilaamana sisustussuunnittelun uuteen toimistotilaan.

Yhteistyö lähti liikkeelle luottamuksen ilmapiirissä. Diana-kiinteistöön suunnittelemamme toimistokonsepti toimi hienosti myös Siriuksen tilaan. Toimistokonseptia täydennettiin kunnioittamalla yrityksen historiaa ja tähänastista matkaa: ideoinnin taustavaikuttimena toimi New York, jossa idea yhtiön perustamisesta alun perin syntyi. Uuden toimistotilan tavoitteeksi kiteytyi mukava ja viihtyisä työtila, jossa pehmeän arvokas tapa tehdä töitä näkyy ja tuntuu.

Molempia osapuolia inspiroi kiinteistön vanhat, upeat elementit, joita kunnioitettiin ja korostettiin uuden toimistotilan suunnittelussa. Kiinteistön ainutlaatuisen tunnelman aistii jo astuessaan koristeelliseen rappukäytävään ja samaa tunnelmaa jatkettiin toimistotilan puolelle muun muassa seinäkoristemaalauksen avulla. Muutokset olivat kokonaisvaltaisia, mutta esimerkiksi vanhat puuovet ja aukotukset jätettiin paikoilleen, jotta paluu alkuperäiseen tilajakoon olisi mahdollista myöhemmin.

Samat intohimot ja arvot vastuullisuudesta yhdistivät kaikkia hankkeen osapuolia: monipuolinen kierrätys työmaalla, tilojen ja tilaelementtien säästäminen sekä materiaalivalinnat toteutuivat kestävän kehityksen mukaisesti kuin itsestään. Pääsimme jakamaan vastuullisuustietämystämme asiaan vahvasti sitoutuneiden urakoitsijan Restokin ja asiakkaamme Siriuksen kanssa.

Projektin etenemisen varmisti selkeä vastuunjako sekä jatkuva ja hyväntuulinen kommunikaatio. Arvostimme nopeaa päätöksentekoa ja luottamusta työvaiheisiin. Uudesta työympäristöstä tuli esteettisesti upea, huokuen tasapainossa arvokkuutta ja kodikkuutta.

Kakadu vastasi Siriuksen uuden toimiston sisustussuunnittelusta sekä remontin ja muuton koordinoinnista. Kakadu hoiti toimeksiantonsa ammattitaitoisesti ja ehdotetut ratkaisut olivat tyylikkäitä ja vanhan talon henkeen hienosti sopivia. Arvostimme myös sitä, että pystyimme itse valitsemaan, mihin osaan projektia osallistumme itse ja missä määrin. Arkkitehtinäkemyksen lisäksi arkisetkin koordinointitehtävät hoituivat sujuvasti ja sisustusarkkitehti Riikka Forsström piti langat käsissään koko projektin ajan.

– Nina Cainberg, Sirius Capital Partners

Helsingin keskustassa Esplanadin puiston kupeessa sijaitseva arvokiinteistö sai uuden yhtenäisen ilmeen kiinteistökehittäjiemme hyppysistä

Eteläesplanadi 14, joka tunnetaan myös Ahlströmin talona, on arkkitehtitoimisto Jung & Jung:in suunnittelema vuonna 1937 valmistunut arvokiinteistö. Kiinteistö saneerattiin vuonna 2009 ja muutama vuosi sitten saimme toimeksiannon kiinteistön ilmeen kohentamisesta, arvokkaan rakennuksen arkkitehtuuria kunnioittaen.

Yhteistyön tavoitteena oli kiinteistön yleisilmeen, katujulkisivun ja sisäänkäyntien sekä porrastilojen ja opastuksen päivittäminen ja yhtenäistäminen. Tavoitteiden saavuttamiseksi kiinteistön sisäänkäyntien valolipat, sisustusvalaistus, tekstiilit, kiintokalusteet, opasteet ja varusteet päätyivät kiinteistökehittäjiemme suunnittelupöydälle.

Jo itsessään kohteen sijainti, historia ja arkkitehtuuri loivat linjat suunnittelutyölle. Kiinteistön käyttäjät, vuokralaiset ja hallinto, osallistuivat uudistukseen vastaamalla kyselyyn nykypäivän tarpeista, käyttäjäystävällisyyden parantamisesta sekä visuaalisen identiteetin vahvistamisesta. Laatutasoa ohjasi linjakkuus ja ajattomuus, materiaalien laadusta tinkimättä. Laatutaso varmistettiin näyttävillä, kestävillä ja vaivattomasti ylläpidettävillä materiaalivalinnoilla. Arvokiinteistössä hyväkuntoiset pinnat ja toimivat ratkaisut luonnollisesti hyödynnettiin sellaisinaan.

Kiinteistökehittäjämme kokivat kohteen ainutlaatuisuuden innostavana haasteena ja uudistuksen tavoitteet saavutettiin käyden tiivistä ja arvostavaa vuoropuhelua kaikkien projektin sidosryhmäläisten kesken. Saimme kiitosta kokonaisvaltaisesta ja asiantuntevasta näkemyksestä – erityistä huomiota ovat saaneet eheä kokonaisuus ja katseenvangitsijana toimiva, kadulle näkyvä valolipan virkeä ilme.

Eteläesplanadi 14 eli Teollisuuspalatsi rakennettiin vuonna 1937 Helsingin sydämeen yhtiön omaan käyttöön. 170-vuotisjuhlan yhteydessä päivitettiin paitsi yhtiön graafinen ilme, myös Eteläesplanadin aula, opasteet ja teippaukset. Kakadu suunnitteli tyylikkään ilmeen päivityksen rakennuksen arvoa kunnioittaen. Kiinteistön omistaja oli hyvin tyytyväinen lopputulokseen.

– Pia Lindborg, kiinteistöjohtaja, A.Ahlström Kiinteistöt Oy

Pienillä, kustannustehokkailla ratkaisuilla selkeyttä ja viihtyisyyttä toimistotalossa liikkumiseen

Antiloopin kiinteistö Porkkalankatu 7 tarjoaa toimistotilaa Ruoholahden liikekeskuksessa. Kiinteistössä syntyi tarve selkeyttää sisäänkäyntien ilmettä sekä lisätä käyttäjäystävällisyyttä toimistotalon opastuksen ja viihtyisyyden osalta. Pitkäaikaisen, hyvin toimivan yhteistyömme ansioista kiinteistökehittäjämme ottivat vastaan toimeksiannon suunnittelutyöstä. Suunnitteluun sisältyi kiinteistön sisäänkäynnit A ja B, aula- ja porrastilat sekä yhteiskäyttöinen terassitila kuudennessa kerroksessa.

Kiinteistö itsessään inspiroi suunnittelua: onnistuimme vahvistamaan kiinteistön ilmettä ammentamalla ilme- ja värimaailmaa arkkitehtuurista itsestään. Erityisesti sisääntuloaulojen väritys toimi erinomaisena pohjana suunnittelulle. Tätä valmiina toimivaa vahvaa elementtiä päädyimme korostamaan ja huomioimaan mm. valaistuksessa ja uusien hankintojen värivalinnoissa.

Opastuksen tärkein vaatimus on luonnollisesti informatiivisuus ja myös helppo ylläpito, joista kävimme tiivistä vuoropuhelua tilaajan ja toimittajan kanssa.

Lopputuloksena saimme kustannustehokkaasti vahvistettua kiinteistön ilmettä ja luomaan selkeyttä tilassa liikkumiseen.

Kakadun suunnittelun ja projektinjohdon avulla Porkkalankatu 7:n aula- ja porrastilat uudistettiin ja hukkakäytöllä oleva näköalaterassi saatiin nostettua uuteen loistoon sekä tuomaan asiakkaille lisää viihtyisää yhteiskäyttötilaa. Projekti eteni aikataulussa ja budjetissa. Lopputulos on tavoitteiden mukainen, erityisenä nostona viimeistelty terassi, jossa on yksityiskohdatkin huomioitu.

– Tiina Tuomi-Lahtinen, Asset manager, Antilooppi

Vastuullisesti olemassa olevaa kalustusta hyödyntäen muutto uusiin, suurempiin tiloihin

Työympäristöasiantuntijamme suunnittelutyön tulokset näkyvät sähköautovalmistaja Polestar Finlandin maaorganisaation uusissa toimitiloissa. Yrityksen kasvun myötä toimitilojen neliöt jäivät pieniksi ja lisätilan tarve sekä työn murroksen tuomat vaatimukset käynnistivät työympäristöprojektin. Uudet, suuremmat toimitilat löytyivät tutusta ympäristöstä, saman toimitilakiinteistön sisältä. Tilasuunnittelua ohjasi yrityksen näyttävän brändin mukainen minimalismi ja selkeys.

Hallitun värimaailman, selkeiden linjojen ja avarien lasipintojen myötä uudet toimitilat viestivät raikkautta, tyylikkyyttä ja virtaviivaisuutta. Brändin identiteetti, Polestarin logo on tuotu tilaan esiin valaistuna, ja toimii näin kauniina katseen vangitsijana. Tilasuunnittelussa huomioitiin hybridityön tuomat haasteet kuten fasiliteetit yhteisöllisyydelle, ajantasaiset AV-ratkaisut ja tilavarausjärjestelmät sekä erikokoiset vetäytymistilat. Tilasta löytyy kohtaamisiin kannustavia istuinryhmiä ja neuvottelutiloja, jotka toimivat monipuolisten työskentelytapojen mahdollistajana.

Polestar Finlandin yksi kestävän kehityksen tavoitteista on nopeuttaa siirtymää vastuulliseen ja sähköiseen ajamiseen. Suunnittelussa ja materiaaleissa huomioidaan kiertotalous aina raaka-aineiden hankkimisesta kokoonpanoon, käyttöön ja uusiokäyttöön asti. Myös Kakadun suunnittelua ja luonnollisesti yhteistä projektiamme linjasi kestävän kehityksen periaatteet, niinpä uusissa tiloissa hyödynnettiin esimerkiksi kaikki edellisen toimiston kalusteet ja tekstiilit sekä tarvittavia lisäkalusteita hankittiin osittain käytettyinä.

Projektin valmistuttua Polestar Finlandilla on käytössään sopivan kokoiset, edustavat ja toimivat tilat.

Yhteistyö Kakadun kanssa oli alusta loppuun suoraviivaista ja päämäärä oli yhteinen: toiminnalliset ja edustukselliset uudet tilat, jotka toimivat hyvänä pohjana liiketoiminnan kasvulle ja vahvalle brändille.

– Martin Österberg, Suomen markkinointijohtaja, Polestar

Uuden ja olemassa olevan yhdistäminen

Myllypuron kirjaston tilojen laajentuessa saimme kutsun suunnittelutyölle. Tavoitteena oli helposti lähestyttävä, selkeä ja viihtyisä tilakokonaisuus, joka kutsuu tiedon ja leikin äärelle. Kaikille avoimena tilana kirjasto ja sen tarjoamat palvelut ovat helposti saavutettavissa, niin ohjattuna kuin itsenäisesti käytettynä. Uudet tilat mahdollistavat monipuolisten tapahtumien vaivattoman järjestämisen sekä tukevat ja rauhoittavat myös työntekijöiden arkea.

Suunnittelussa huomioitiin kestävyysnäkökulma: tilan lattiapinnat ja yleisvalaistus säilytettiin ja olemassa olevasta johdettiin yleisen osaston uudistettu värimaailma. Uudet kankaat ja pinnat valittiin kestämään kovaa kulutusta sekä sointumaan kauniisti olemassa olevien pintojen kanssa. Lastenosastolla tummanharmaa lattiapinta taitettiin kirkkaan keltaisen kaveriksi, jolloin tumma lattia muuttui kontrastien kautta kiinnostavaksi. Kaikissa väri- ja kangasvalinnoissa otettiin kulutuskestävyyden ohella huomioon myös niiden puhtaana pysyminen.

Julkisen tilan suunnittelu poikkeaa tyypillisestä työympäristösuunnittelusta ja Myllypuron kirjasto -projekti tarjosi suunnittelutiimille inspiroivan ja poikkeuksellisen kentän, jossa pääsimme nivomaan asiakkaan runsaat toiveet yhdeksi toimivaksi tilakokonaisuudeksi. Suunnittelua ohjasi kiinteistön raamit, loppukäyttäjän näkemykset sekä Helsingin kaupungin graafinen ilme. Yhdistimme tilassa ammattitaidolla uutta ja olemassa olevaa.

Kirjastosta tuli eheä kokonaisuus haastavasta tilarakenteesta ja arkkitehtuurista huolimatta. Palveluiden ja kirjakokoelman määrä on kasvanut runsaasti, vastaten näin paremmin alueen asukkaiden tarpeisiin. Tilat joustavat monenlaiseen käyttötarkoitukseen ja niissä luonnistuu lukemisen ja tiedonhankinnan lisäksi erilaisten tilaisuuksien järjestäminen. Lopputulos on harmoninen, kotoisa, oleiluun ja leikkiin kutsuva tila, jossa värikkäät lasiteippaukset ja rauhallinen sisustus tuovat oman persoonallisen säväyksen ostoskeskuksen alueelle.

Yhteistyö sujui avoimena läpi suunnittelutyön. Kakadun suunnittelijoiden tuella projektiryhmä teki omatoimisesti kilpailutukset ja hankintojen tilaukset. Selkeä kommunikaatio muiden suunnittelijoiden kanssa ja tasaisin väliajoin tehdyt työmaakäynnit ohjasivat projektia maaliin. Myllypuron kirjaston uudistetut tilat on otettu hyvin ja monipuolisesti käyttöön – aivan kuten toivottiin.

 

 

Klassista tyyliä ja modernia oivaltavuutta

A-lehtien moderni tila -hankkeen tavoitteena oli uudistaa tilat vastaamaan media-alan murrokseen ja tulevaisuuden tilatarpeisiin. Suunnittelussa hyödynnettiin koko henkilöstön näkemyksiä ja toiveita. Monimuotoiset ja laadukkaat tilaratkaisut tukevat organisaatiokulttuuria, viihtyisyyttä ja toimivat vetovoimatekijänä vaikuttavan työnantajamielikuvan tukena.

 

 

Raikkautta ja uniikkia suunnittelutyötä suurlähetystössä  

Suomen Pekingin-suurlähetystön uudet tilat Kiinan pääkaupungissa valmistuivat usean vuoden suunnittelu- ja rakennustöiden jälkeen keväällä 2022. Lähetystö muutti remontoituihin tiloihin lähes 90 metriä korkeaan pilvenpiirtäjään Sanlitunin diplomaattialueelle. Suomen ulkoministeriön tilauksesta pääsimme tekemään tiivistä ja antoisaa yhteistyötä lähetystön henkilökunnan, HIMLA-arkkitehtitoimiston ja Kiinan paikallisen suunnittelutoimiston kanssa.  

Suunnittelun suuntaviivat määritti ulkoministeriö. Ohjeistuksen mukaisesti suunnittelussa huomioitiin tarpeet tilan kolmelle päätehtävälle: Suomen diplomaattiedustus, konsulipalvelut ja jokapäiväinen toimistotyö. Ohjeet jättivät vapauden yksittäisille suunnitteluideoille, joita mukailtiin paikallisiin olosuhteisiin sopiviksi.  

Suunnittelutyössä huomioitiin tarkkaan työn luonne, käyttäjien tarpeet ja turvallisuusasiat. Suunnittelutyön erikoislaatuisuuden lisäksi koronapandemia asetti poikkeuksellisia ja yllättäviä käänteitä niin tilasuunnitteluun kuin työmaan hoitoonkin; alkuperäisestä suunnitelmasta poiketen projektia ohjattiin lähes kokonaan etäyhteyksin Suomesta käsin. Intensiivinen yhteydenpito sekä avoin ja hyvä henki muiden suunnittelijoiden kanssa myötävaikutti projektin etenemiseen.  

Suuret ikkunat avaavat esteettömät näkymät viereiselle Liangma-joelle ja Sanlitunin diplomaattisen alueen puistoihin. Sisätilojen pintamateriaaleihin valitsimme neutraaleja, luontoon viittavia elementtejä, ja kalustevalinnat ovat lähes täysin suomalaisten muotoilijoiden käsialaa. Paikallinen osaaminen yhdistettynä kotimaiseen taiteeseen ja designiin loivat harmonisen lopputuloksen, jota Suomen edustusto voi ylpeänä esitellä tuhansien kilometrien päässä kotoa.

Kuvat: Mi2

Ajatonta tyyliä ainutlaatuisessa kiinteistössä

Eläkevakuutusyhtiö Varman toimitilakiinteistössä Salmisaaressa oli pitkäaikaisen vuokralaisen jäljiltä tyhjää tilaa, joka käyttötarkoituksen muutoksella sekä ulkoasun päivityksellä yhtenäistettiin luontevaksi osaksi jo osin remontoitua kiinteistöä.

Noin 1500 m2 kokoisella muutosalueella purettiin ja rakennettiin uudestaan lähes kaikki väliseinät sekä alakatot. Aiemmin työterveyshuollon käytössä olleisiin tiloihin rakennettiin 17 neuvotteluhuonetta sekä yksi koulutustila, joiden nimeämiseen löytyi inspiraatiota ympäröivästä merimaisemasta.

Edustavat kokoustilat lisäävät tilojen käytettävyyttä, ja ne palvelevat uutta vuokralaista muunmuassa tämän päivän vaatimusten mukaisella talotekniikalla. Kestävät ja laadukkaat materiaalit henkivät luonnollisuutta ja arvokkuutta, joka sopii upealla paikalla sijaitsevan, ainutlaatuisen kiinteistön henkeen.

Elämyksellinen keidas keskellä kaupunkia

Vieraile museossa: Kaupunginmuseo 360°

Helsingin kaupunginmuseon tavoitteena oli yhdistää hajalla olevia tiloja saman katon alle. Samalla haluttiin uudistaa museon palveluita ja luoda tila, jonne ihmiset haluavat palata aina uudelleen.

Projektista teki haastavan se, että tilakokonaisuuksia oli useita ja kaikissa tiloissa oli hyvin erilaiset tunnelmat ja toiminnallisuudet. Siksi ratkaisuja hiottiin tiiviissä yhteistyössä asiakkaan kanssa erilaisissa työpajoissa ja vierailemalla museon tiloissa.

Lopputuloksena syntyi kokonaiselämys, jossa helsinkiläinen kaupunkilaisarki näkyy näyttelyjen lisäksi aulasta kokoustiloihin ja kaupasta wc:ihin. Uudistetuissa tiloissa on käynyt jo yli miljoona kävijää.

Olen äärettömän iloinen siitä, että museosta on tullut koko kaupungin yhteinen tila. Olemme onnistuneet rakentamaan elämyksellisen vapaan pääsyn museon, joka sallii monenlaiset käyttötavat.

– Museonjohtaja Tiina Merisalo

 

Uusi kaupunginmuseo on saanut sekä kotimaista että kansainvälistä tunnustusta muun muassa ilmeestään, lapsiystävällisyydestään ja innovatiivisuudestaan.

Kunniamaininta (Special Commendation) 2018:
European Museum of the Year

Museums+Heritage International Awards – voittaja 2017:
Museums and Heritage

Vuoden museo 2017 – voittaja:
Suomen Museoliitto & ICOM

Quality Innovation Award 2017, julkisen sektorin innovaatio:
Laatukeskus

LCD Awards, New Museums of the Year-ehdokas 2016:
The Leading Culture Destinations Awards

Barnvänligaste platsen i Helsingfors 2016 – Helsingin lapsiystävällisin paikka:
Svenska kvinnoförbundet i Sörnäs, Ungmartha & Lilla Luckan

Tunnustus saavutettavuuden edistämisestä 2016:
Helsingin kaupungin vammaisneuvosto