Ajatonta tyyliä ainutlaatuisessa kiinteistössä

Eläkevakuutusyhtiö Varman toimitilakiinteistössä Salmisaaressa oli pitkäaikaisen vuokralaisen jäljiltä tyhjää tilaa, joka käyttötarkoituksen muutoksella sekä ulkoasun päivityksellä yhtenäistettiin luontevaksi osaksi jo osin remontoitua kiinteistöä.

Noin 1500 m2 kokoisella muutosalueella purettiin ja rakennettiin uudestaan lähes kaikki väliseinät sekä alakatot. Aiemmin työterveyshuollon käytössä olleisiin tiloihin rakennettiin 17 neuvotteluhuonetta sekä yksi koulutustila, joiden nimeämiseen löytyi inspiraatiota ympäröivästä merimaisemasta.

Edustavat kokoustilat lisäävät tilojen käytettävyyttä, ja ne palvelevat uutta vuokralaista muunmuassa tämän päivän vaatimusten mukaisella talotekniikalla. Kestävät ja laadukkaat materiaalit henkivät luonnollisuutta ja arvokkuutta, joka sopii upealla paikalla sijaitsevan, ainutlaatuisen kiinteistön henkeen.

Tiiviillä yhteistyöllä tarpeenmukaiseen lopputulokseen

Microsoft-ratkaisuja ja pilvipalveluita tarjoava asiantuntija- ja koulutusyritys Sulava oli kasvanut vanhan toimiston kapasiteettia suuremmaksi. Tarpeena oli toimisto jossa olisi tilaa paitsi kaikille työntekijöille, myös koulutustiloille jotka aiemmin sijaitsivat eri rakennuksessa.

Tulimme mukaan projektiin kun työmaa oli jo käynnissä. Suunnittelimme tiloihin pintamateriaalit, valaistuksen, kiinto- ja irtokalusteet sekä opasteet ja teippaukset. Sulavan tilat toteutettiin monitilatoimiston periaatteilla: erilaiset tilat tukevat yksilö- ja ryhmätyöskentelyä, antavat mahdollisuuden vetäytymiseen sekä tarjoavat puitteet tiiviin porukan yhdessäololle. Viihtyisyyttä luotiin kodinomaisella kohdevalaistuksella ja löhöilykelpoisilla sohvilla.

Työpajassa perehdyimme Sulavan brändiin ja siihen, miten sitä voisi tuoda esille tiloissa. Lopputulemana toteutettiin vertaansa vailla oleva opaste- ja teippauskokonaisuus joka viestii yrityksen ilmettä ja henkeä, ja on samalla funktionaalinen: koulutustiloihin ei saisi nähdä sisään, mutta ikkunoita ei kuitenkaan haluttu täysin peittoon.

Teimme projektia Sulavan kanssa tiiviissä yhteistyössä, olimme remontin arjessa mukana ja valvoimme asennuksia varmistaaksemme että kaikki sujuu suunnitellusti alusta loppuun.

”Yhteistyö Kakadun kanssa toimi sulavasti. Yhteydenpito oli tiivistä ja Kakadu piti meidät hyvin perillä siitä mitä missäkin vaiheessa tapahtui ja pääsimme vaikuttamaan sopivissa määrin toimiston suunnitteluun. Uusi toimistomme kuvastaa hyvin meidän yritystä ja henkilökuntamme sekä koulutuskeskuksen asiakkaat ovat viihtyneet paremmin kuin hyvin uusissa tiloissa. Iso kiitos kaikille mukana olleille!”

– Suvi Kolehmainen, Growth Hacker / Sulava

Klassista tyyliä ja modernia oivaltavuutta

A-lehdet tarvitsivat tilat, jotka huokuvat suuren mediatalon luonnetta sekä työntekijöille että kaikille tiloissa kävijöille. Tiiviissä yhteistyössä asiakkaan kanssa uudistimme asiakasneuvottelutilat, ravintolan ja johdon neuvottelutilat. Erityistä huolta pidimme siitä, että asiakkaan toiveet klassisen tyylikkäästä ja modernin oivaltavasta tilankäytöstä näkyivät myös lopputuloksessa.

Arvokiinteistön uusi aika loistaa

Keskuskatu 7 on valmistunut 60- ja 70-lukujen vaihteessa hyvin keskeiselle paikalle Helsingin rautatieaseman ja Ateneumin viereen. Arvokkaan kiinteistön saneerauksen yhteydessä tehtäviin tilamuutoksiin haluttiin erityisesti panostaa muunmuassa materiaalivalinnoin.

Toimistokerrokset purettiin kokonaan ja kaikki tekniikka tiloissa uudistettiin. Kakadun työpöydällä tässä projektissa olivat kaikki tilojen käyttäjiä koskevat ratkaisut. Toimistokerroksissa kiinteinä ratkaisuina suunniteltiin taukotilojen keittiöt, WC-tilat, sisääntuloaulojen uudistaminen sekä sosiaalitilat.

Toimistotilojen puolella suunnittelun alla oli vuokralaisille tarjottavat materiaalit ja muut kiinteistön vuokralaisille tarjoamat sisustusratkaisut.

Arvokasta 30-luvun henkeä Senaatintorin laidalla

Jykevä Aleksanterinkatu 30-34 punagraniittikiinteistö päätettiin peruskorjata, kun sen vanha päävuokralainen muutti uusin tiloihin. Toimitilatekniikan päivittämisen ohella saneerauksen keskeisimpiä tavoitteita oli nostaa kiinteistön houkuttelevuus vastaamaan sen erinomaista sijaintia ja tuoda esiin sen omaperäistä arkkitehtuuria.

Toimistokerrokset purettiin kokonaan ja kaikki tekniikka tiloissa uudistettiin. Kakadun työpöydällä tässä projektissa oli kaikki tilojen käyttäjiä koskevat ratkaisut, kaksi uutta sisäänkäyntiä ja sosiaalitilat. Näiden lisäksi suunnittelimme kiinteistön opasteet ja esittelymateriaalit. Toimistokerroksissa kiinteinä ratkaisuina suunniteltiin wc-tilat ja portaat, muuten käyttäjiä varten toteutettiin referenssitason suunnitelmat sekä astetta laadukkaammat ratkaisut, joista vuokralaisen on helppo valita.

Elämyksellinen keidas keskellä kaupunkia

Helsingin kaupunginmuseon tavoitteena oli yhdistää hajalla olevia tiloja saman katon alle. Samalla haluttiin uudistaa museon palveluita ja luoda tila, jonne ihmiset haluavat palata aina uudelleen.

Projektista teki haastavan se, että tilakokonaisuuksia oli useita ja kaikissa tiloissa oli hyvin erilaiset tunnelmat ja toiminnallisuudet. Siksi ratkaisuja hiottiin tiiviissä yhteistyössä asiakkaan kanssa erilaisissa työpajoissa ja vierailemalla museon tiloissa.

Lopputuloksena syntyi kokonaiselämys, jossa helsinkiläinen kaupunkilaisarki näkyy näyttelyjen lisäksi aulasta kokoustiloihin ja kaupasta wc:ihin. Uudistetuissa tiloissa on käynyt jo yli miljoona kävijää.

”Olen äärettömän iloinen siitä, että museosta on tullut koko kaupungin yhteinen tila. Olemme onnistuneet rakentamaan elämyksellisen vapaan pääsyn museon, joka sallii monenlaiset käyttötavat.”
– Museonjohtaja Tiina Merisalo

Uuden ja vanhan harmoniaa

Suunnittelimme yhteiskäyttötilat Kevan omistamaan, ”Työpajaksi” nimettyyn kiinteistöön Työpajankatu 13:ssa, jossa toimii Tilastokeskus. Projekti toteutettiin osana peruskorjaushanketta. Suunnittelimme projektissa tilasovituksen asiakkaan tarpeisiin ja toteutimme kokonaisvaltaisen sisustussuunnitelman värimäärityksistä irto- ja kiintokalusteisiin sekä valaistuksesta tekstiileihin ja viherratkaisuihin.

Halusimme kunnioittaa koko projektissa kiinteistön arvokasta arkkitehtuuria. Materiaali- ja kalustevalinnat tehtiin rakennuksen aikakautta mukaillen. Yhteiskäyttötiloissa pääfokus oli luoda käyttäjälähtöiset ja monimuotoiset tilat, jotka tukevat ihmisten kohtaamista, itsenäistä työntekoa sekä ryhmätyöskentelyä.

Tehokkaampaa tiimityöskentelyä ja toiminnallisuutta

Saimme Digitalistilta toimeksiannon parantaa henkilöstön keskinäistä vuorovaikutusta tilauudistuksella. Uusilta tiloilta toivottiin viihtyisyyttä, näyttävyyttä, toimivuutta ja yhdessä tekemisen henkeä.

Siksi osallistimme asiakkaan henkilöstöä suunnitteluun ja selvitimme, miten tiimit toimivat sekä mitä henkilöstö odottaa työtiloilta. Ratkaisu suunniteltiin näiden toiveiden mukaan.

Uusissa tiloissa tiimit ovat lähempänä toisiaan, osittain samoissa avotiloissa. Työtehtävien monimuotoisuutta tuettiin tiimi-, vetäytymis- ja testaustiloilla. Toiminnallisuuden toteutumista vahvistettiin tarpeisiin mukautuvalla kalustuksella.

Asiakas- ja taukotiloissa panostettiin näyttäviin kalusteisiin, materiaaleihin ja valaistukseen. Kokonaisuus viimeisteltiin uniikeilla teippauksilla.

Viihtyisä työympäristö tukee yrityksen identiteettiä ja arvoja

Lähdimme ratkomaan Santanderin positiivista ongelmaa: se oli kasvanut sellaisella vauhdilla, että vanhojen tilojen seinät tulivat vastaan. Tilauudistukselle oli siis tarvetta. Samalla asiakas halusi sitouttaa henkilökuntaansa vielä paremmin ja nostaa työnantajaprofiiliaan tekemällä työympäristöstä houkuttelevampi.

Suunnittelu aloitettiin tiiviillä yhteistyöllä asiakkaan johdon kanssa. Suunnitelmien edetessä projektiin sitoutettiin myös tiimien esimiehet. Suunnittelua ohjasi myös vahvasti Santanderin yritysilme, identiteetti ja arvot.

Lopputuloksena oli suuri toimitilauudistus, jossa vastasimme kaikesta aina tilasuunnittelusta kalustekilpailutukseen, muuttoaineistoihin ja asennusten valvontaan. Projektista syntyi pitkäaikainen kumppanuus, jonka aikana olemme suunnitelleet Santanderille uusia tiloja.

Tuttu brändi herää henkiin Valion tiloissa

Valiolla on suurena yrityksenä paljon erilaisia tiloja, joiden uudistuksissa olemme olleet mukana jo vuosia. Erityisenä toiveena eri tilojen uudistuksessa on ollut se, että Valion tuotteet ja brändit nousisivat tiloissa esiin.

Uudistusprojekteja suunniteltiin tiiviisti Valion henkilökunnan kanssa ja projekteja toteutettiin pitkällä aikavälillä aina tarpeen ilmetessä. Kyseessä on siis pitkäjänteinen kumppanuus, jonka kohteet vaihtelevat Helsingin pääkonttorista Suonenjoen tuotantolaitokseen. Paikkakunnasta ja tilan käyttötarkoituksesta riippumatta halusimme aina toteuttaa projektit niin, että tilat huokuisivat valiomaisuutta.