Myllypuron kirjasto

Inspiroivaa julkista tilaa jokaiselle

Uuden ja olemassa olevan yhdistäminen

Myllypuron kirjaston tilojen laajentuessa saimme kutsun suunnittelutyölle. Tavoitteena oli helposti lähestyttävä, selkeä ja viihtyisä tilakokonaisuus, joka kutsuu tiedon ja leikin äärelle. Kaikille avoimena tilana kirjasto ja sen tarjoamat palvelut ovat helposti saavutettavissa, niin ohjattuna kuin itsenäisesti käytettynä. Uudet tilat mahdollistavat monipuolisten tapahtumien vaivattoman järjestämisen sekä tukevat ja rauhoittavat myös työntekijöiden arkea.

Suunnittelussa huomioitiin kestävyysnäkökulma: tilan lattiapinnat ja yleisvalaistus säilytettiin ja olemassa olevasta johdettiin yleisen osaston uudistettu värimaailma. Uudet kankaat ja pinnat valittiin kestämään kovaa kulutusta sekä sointumaan kauniisti olemassa olevien pintojen kanssa. Lastenosastolla tummanharmaa lattiapinta taitettiin kirkkaan keltaisen kaveriksi, jolloin tumma lattia muuttui kontrastien kautta kiinnostavaksi. Kaikissa väri- ja kangasvalinnoissa otettiin kulutuskestävyyden ohella huomioon myös niiden puhtaana pysyminen.

Julkisen tilan suunnittelu poikkeaa tyypillisestä työympäristösuunnittelusta ja Myllypuron kirjasto -projekti tarjosi suunnittelutiimille inspiroivan ja poikkeuksellisen kentän, jossa pääsimme nivomaan asiakkaan runsaat toiveet yhdeksi toimivaksi tilakokonaisuudeksi. Suunnittelua ohjasi kiinteistön raamit, loppukäyttäjän näkemykset sekä Helsingin kaupungin graafinen ilme. Yhdistimme tilassa ammattitaidolla uutta ja olemassa olevaa.

Kirjastosta tuli eheä kokonaisuus haastavasta tilarakenteesta ja arkkitehtuurista huolimatta. Palveluiden ja kirjakokoelman määrä on kasvanut runsaasti, vastaten näin paremmin alueen asukkaiden tarpeisiin. Tilat joustavat monenlaiseen käyttötarkoitukseen ja niissä luonnistuu lukemisen ja tiedonhankinnan lisäksi erilaisten tilaisuuksien järjestäminen. Lopputulos on harmoninen, kotoisa, oleiluun ja leikkiin kutsuva tila, jossa värikkäät lasiteippaukset ja rauhallinen sisustus tuovat oman persoonallisen säväyksen ostoskeskuksen alueelle.

Yhteistyö sujui avoimena läpi suunnittelutyön. Kakadun suunnittelijoiden tuella projektiryhmä teki omatoimisesti kilpailutukset ja hankintojen tilaukset. Selkeä kommunikaatio muiden suunnittelijoiden kanssa ja tasaisin väliajoin tehdyt työmaakäynnit ohjasivat projektia maaliin. Myllypuron kirjaston uudistetut tilat on otettu hyvin ja monipuolisesti käyttöön – aivan kuten toivottiin.

 

 

Näytä kaikki
Kiinteistöbrändäys
Kiinteistökehitys
Tila- ja sisustussuunnittelu
Tilaviestintä ja opastesuunnittelu
Työympäristösuunnittelu
Visuaalinen identiteetti