Contemporary chic

Kakadu has been in charge of interior design and spatial development at A-lehdet media house headquarters since 2014. The design work is comprised of workspaces, common spaces, private lounges and a restaurant.

A-lehdet headquarters is an architecturally unique building, and its uniqueness defines the interior design as well. The basis for the design has been to create a timeless, functional and aesthetic office environment for the needs of a media house and the financing bank Santander, which is located in the same building and shares common spaces with A-lehdet. The workspace design was based on the insights gathered in inclusive workshops.

Valuable Propertys New Chance to Shine

Keskuskatu 7 was built in the turn of 1960’s and 1970’s to a very central location next to Helsinki’s Central Railway Station and Ateneum art museum. The building is of great historical and architectural value, and therefore it was justified to invest in the spatial alterations made during the reconstruction process.

All office floors were demolished and all technical installations were renewed. Kakadu worked with the solutions and alterations for the new tenants of the building. Fixed solutions in office floors comprised the toilets, kitchenettes, entrances and staff facilities.

Inside the office spaces we designed the material selection and interior solutions for tenants.

Timeless style in a prestigious setting

Pension insurance company Varma had leftover space after a long-time tenant had moved out. Repurposing and renovation merged the space with the already renewed areas of the building.

Area of about 1500 m2 was almost fully dismantled and rebuilt. New partition walls and ceilings transformed the former occupational health clinic into 18 meeting and training rooms. The rooms names were inspired by the surrounding seaside.

The elegant meeting rooms add to the usability of the entire building, and they serve the new tenant with state-of-the-art technical installations. Selected materials are natural, high quality and long lasting, blending into the unique setting and location.

An oasis of experiences in the heart of Helsinki

Visit the museum online: Kaupunginmuseo 360°

Helsinki City Museum aimed to unite scattered spaces under the same roof. At the same time, they wanted to renew the services in the museum, and create a space where people would want to return over and over again.

The project was made especially inspiring and challenging by consisting of spaces with varying atmospheres and functions. Therefore the solutions were carefully thought through with the client in different workshops and visits to the museum spaces.

The result is a comprehensive experience, in which the Helsinki lifestyle is visible from the foyer to the exhibitions, meeting rooms, signage system, lifts, gift shop and even to the toilets. The renewed museum has already reached over a million visitors.

”I am extremely happy that the museum has become a common space for all the people in the city. We have succeeded in creating an experiential, free-of-charge museum that allows itself to be used in multiple ways.”
Museum director Tiina Merisalo

Functional activity based office in Kamppi

In 2018 we created layouts for two office spaces and compared their feasibility for Vauraus Suomi Oyj, a Finnish finance and investment company. A suitable option for their new premises was found in Kamppi in central Helsinki.

The activity based office is compact, and each function has a designated area. Spaces for employees and clients are separate, where as lobby, work café and break room are shared, bringing openness and relaxed atmosphere to the space. The private, sound proof meeting rooms and the presence of art create a milieu that is both classy and credible.

“The premises have been excellent and they have received a lot of praise. The project went well and it was a pleasure to work with you!”

Comfortable workspace supports company values and brand identity

Santander had a positive problem to solve: they had rapidly outgrown their office space, and were in urgent need of a new one. In the process they wanted to commit their personnel and enhance their employer profile with an attractive office.

The design process kicked off with collaboration with the management. Further along the process the team leaders were also involved. Santander’s visual identity, brand and core values were also guiding the design process.

The end product is a major workplace renewal, in which we were in charge of everything from spatial design to furniture tendering, planning the moving of the office and supervising installations at site. The project started a long-term partnership, during which we have designed several new spaces for Santander.

Something old, something new

Real estate Työpaja, “Workshop”, was built in the 1980s to serve as the Tuko headquarters, and has now been granted a new life through a comprehensive alteration. The property is located in the middle of the developing area of Kalasatama.

Alongside the alteration, the workspaces on the floors were renewed for the current user implementing the mixed-use facilities principle. Kakadu was in charge of the renewal of all common spaces in the building.

Common spaces included the conference centre, auditorium, foyer, restaurant, private lounges and meeting rooms on the 10th floor. Designing functional spaces for large user groups was of great importance.

In the visual design, the authentic look and feel of the building was updated to today’s standards. Original surfaces were partly preserved to maintain some of the old atmosphere.

Close-knit collaboration and mutual understanding

Sulava is an expert and training company that specialises in Microsoft solutions and cloud service implementations. The company had outgrown it’s spatial capacity, and was in need of an office that would fit all employees as well as class rooms that were previously located in a building next door.

We joined in the project when the renovation was already ongoing, but just in time to design surface materials, lighting, fixed furnishing, furnishing and spatial branding. The work environment is activity-based, which means it has different spaces to support various vork tasks and activities. Coziness was created with spotlights and relaxed furniture. Togetherness and casual vibe were important for the laid-back Sulava team.

We dived into Sulava’s brand in a workshop to figure out how to bring it forward in the space. As an end result we created decals and signage to communicate about the company and it’s visual identity.

We walked hand in hand thopugh the project with the client and supervised the installations to make sure everything goes as planned throughout.

”Collaboration with Kakadu went smoothly! Communication was frequent and Kakadu made sure we know what’s going on in each phase of the project, and gave us opportunities to affect the design. The new office reflects the company, and both our employees and customers are more than pleased with the end result. Big thanks to everyone involved!”

– Suvi Kolehmainen, Growth Hacker / Sulava

A breeze of 1930’s spirit by the Senate Square

The robust red granite building in Aleksanterinkatu 30-34 went under comprehensive renovation after its long-time main tenant moved out. Along the much needed renewal of the technical installation, the main goals of the renovation were to enhance the attractiveness of the real estate to match its remarkable location, and highlight the unique architecture.

The office floors were completely demolished and all technical installations renewed. Kakadu worked with the solutions and alterations for the new tenants of the building. Fixed solutions in office floors comprised the toilets and staircases. All else in the office floors was designed to reference level and a level of higher quality, from which the tenant could choose their preference.

We were also responsible for the design of two new entrances, staff facilities, signage system and presentation materials.

Enhancing teamwork and functionality

Digitalist gave us a brief to improve staff interaction with a workspace renewal. The new facilities should be cosy, impressive, functional and breath togetherness.

To meet the expectations, we participated with the staff to find out how the teams work and what the staff looks forward to in the new office. The solutions were designed based on their wishes.

The new facilities brought the teams closer to one another, partly in the same open space. The diversity of their tasks is supported with team rooms and quiet spaces. The furnishing can be altered to fit the needs of different functions.

Showy furniture, materials and lighting were incorporated in the lounge area, and unique decals were designed to finalise this one-of-a-kind office.