Visuaalinen viestintä ja taide

Teeriniemen uusi päiväkoti

Kolmen julkisen teoksen sarja osana uudisrakennushanketta

Tartu pyrstöhöyhenistä kiinni ja anna mielikuvituksesi lentää…

…sillä Lorulintu on rakentanut pesänsä Teeriniemen päiväkotiin.

Vaasan kaupungin museot lähestyi teosluonnoskutsulla Teeriniemen päiväkodin uudisrakennukseen loppuvuodesta 2022. Luonnosesityksen perusteella Kakadun taiteilijatiimi (Ilona Partanen & Milka Tulinen) valittiin päiväkodin teosten toteuttajaksi.

Työmme tässä projektissa:

  • Julkinen taide
  • Tilallinen vuorovaikutus ja yhteisöllisyys
  • Graafinen suunnittelu ja kuvitus
  • Osallistava ja vuorovaikutteinen yhteiskehittäminen
  • Käyttäjälähtöisyys

Taideteosten suunnittelu käyttäjäryhmä
ja arkkitehtuuri huomioiden

Suunnittelutyömme lähtökohtana oli osallistaa päiväkotia ja lisätä yhteenkuuluvuuden tunnetta uudessa ympäristössä. Luonnosehdotuksessa esitellyt Lorutyöt koostuvat kolmesta erillisestä teoksesta, jotka yhdessä muodostavat eheän, koko päiväkodin kattavan kokonaisuuden. Suunnittelimme teokset lapsia ajatellen: niiden visuaalinen muoto, tarina ja värimaailma toimivat erityisesti käyttäjäryhmän ilostuttajana ja mielikuvituksen herättelijänä.
Tämän ohella teokset huomioivat uuden kiinteistön arkkitehtuurin, lisäävät sen tunnettuutta ja kestävät aikaa. Teoksiin on valittu paloturvalliset materiaalit, jotka on helpot asentaa ja huoltaa. Sisätiloissa olevilla teoksilla on myös tilaa akustoiva vaikutus, jolloin ne eivät jää pelkiksi koristeiksi. Tavoitteena on ollut luoda teossarja, joka parhaimmillaan tuo taiteen ja tarinoiden ohella myös pedagogista lisäarvoa.

Taide akustiikkaratkaisuissa

Julkisivussa sijaitseva alumiinikomposiittia ja kalvoprinttiä yhdistelevä teos Lorupuu tarjoaa ehtymättömän ravinnon päiväkotiin muuttaneelle Lorulinnulle. Päiväkodin sisällä sijaitsevat lintu ja pesä ovat valmistettu Yesecon erilaisia akustotuotteita yhdistelemällä. Lorulintu rakastaa pienten lasten kikatusta ja taukoamatonta puheen pulputusta. Siksi se päivystää päiväkodin ruokalassa sitoen kaikki kuulemansa äänet pehmeiden siipiensä suojaan.
Kun tilassa hiljenee, Lorulintu jatkaa matkaansa suussaan Lorupuun marja. Lento johtaa päiväkodin sydämeen: porrasaulan katossa sijaitsevan Lorulinnun pesän luo. Pesään Lorulintu on muninut kolme munaa, joita se hautoo ja hellii loruilla ja Lorupuun lehdillä.

Yhteiskehittäminen ilman ikärajoja

Kolmen loruteoksen ohella työryhmä fasilitoi päiväkodin lapsille ja henkilökunnalle suunnattuja osallistavia työpajoja, joissa sanaleikkien ja askartelun voimin keksittiin omia mielikuvitushahmoja, joita Lorupuussa voisi asua. Työpajassa luotujen hahmojen pohjalta kirjoitimme Lorupuu-teoksen yhteyteen kiinnitetyn lorun, jossa hahmot esitellään. Painettu loru ja nimetut hahmot ovat teoksen yksi kestävä elementti, jota voi hyödyntää päiväkodin jokapäiväisissä leikeissä.
Päiväkodin uudet ryhmänimet johdettiin lorussa seikkailevien hahmojen pohjalta ja itse puu painettiin silhuettina päiväkodin lasten ulkoiluliiveihin.

Keväällä 2024 avautuneen päiväkodin Loruteokset ovat saaneet positiivisen ja kiinnostuneen vastaanoton ja Lorulintu vuorostaan välittävän kotipesän itselleen.

Osa valokuvista: Mikael Matikainen / Vaasan kaupunki




Valinnassaan työryhmä kiinnitti huomoita taiteen sopivuuteen päiväkotiympäristöön sekä taiteen mahdollisuutta tukea päiväkodin jokapäiväistä toimintaa. Lisäksi arvioitiin taiteen hoito- ja huoltovaatimuksia, kuten kestävyyttä. Valitun työryhmän esitys painottaa tarinallisuutta, osallistamista, ja henkii iloa ja positiivisuutta. Kustannusarviossa oli huomioitu kaikki materiaali- ja asennuskustannukset, sekä mm. huoltokirjan laadinta.

Tapio Ollikainen, Toimitilajohtaja, Vaasan kaupunki